Hetki aikaa tekemisesi ytimessä

Johtajan tehtävän kiteytän neljään: näytät suunnan ja odotukset; mahdollistat ja poistat esteitä; kannustat ja luot edellytyksiä; varmistat tuloksiin pääsyn. Hae valmennuksesta taitoja kehittyä hyväksi johtajaksi ja ihmiseksi.

Nyt on oikea hetki pysähtyä oman tekemisen ytimeen, kun tilikausi alkaa ja odotukset tulevasta ovat monisyisiä. Mihin ja miten sinä tekemisesi, panoksesi ja energiasi suuntaat? Suunnitteletko tekemisesi, millä systeemillä ohjaudut ja osaatko toimia haluamasi mukaisesti? Entä jos matkustus- ja Teams-karuselli taas viekin sinua ja porukkaasi?

Pysyäksesi oikealla tiellä, yksinkertaista. Jos ihmiset eivät ymmärrä, eivät he myöskään toimi tai tee kuten toivot.

Onnistumaan johtajan tehtävissä

Nyt minä yksinkertaistan johtajan ydintehtävät neljään. Tärkeimmästä liikkeelle: johtajana näytät suuntaa, kerrot selkeät tavoitteet ja maalin. Teet tavoitteen sisällön kirkkaaksi ja merkityksen selväksi. Mieti kuitenkin, miten selkeitä, jäsennettyjä ja yksinkertaisia ne lopulta ovat, jopa sinulle itsellesi? Miten muut voivat niitä ymmärtää? Jaksatko toistaa ja työstää yhdessä? Miten sitkeä ja selkeä olet?

Sinä myös mahdollistat, luot edellytyksiä, autat työssä ja työn edistymisessä, järjestelet asioita, poistat esteitä ja vaimennat takaiskuja. Hyvin sujuva työ luo porukkaasi intoa ja vauhtia. Helppo luetella, eikö! Jatkan silti. Miten tuon käytännössä teet, mitä omat tekemisesi ovat, mihin annat energiaasi?

Kolmas tehtäväsi on kannustaa, olla kiinnostunut, luoda rohkeutta ja itseluottamusta, rakentaa ja ravita luottamusta omiin kykyihin onnistua, omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa. Haastat hyvällä tavalla, kirität, tarvittaessa hoputat ja käsket. Entä milloin ja miten sen teet? Tuletko edesauttaneeksi, ymmärrätkö motivaation ja innon syntymistä? Miten siis porukallesi ilmaannut, ja käytätkö oman aikasi tehokkaasti?

Ja tietysti varmistat toimeenpanoa, toteutusta maaliin asti, tuloksien ja lisäarvon syntymistä. Luot suunnitelmallisuutta, fokusta, aikaansaamista ja tehokkuutta tärkeisiin asioihin. Luot odotuksia, seuraat, edellytät edistymistä, autat korjausliikkeiden tekemisessä. Kuitenkin, mitä se on omina tekoinasi? Miten käytännössä saat aikaansaamisen, toiminnan ja aktiivisuuden syttymään, ihmiset innostumaan ja antamaan parastaan?

Johtajana on tärkeämpää mitä teet kuin miten teet. Miten sinun oma tekemisesi palvelee ydintehtävääsi, miten se vaikuttaa porukkasi edistymiseen, tehokkuuteen ja onnistumiseen? Miten siis palvelet porukkasi työelämän tarpeita ihmisinä, miten saat heidät olemaan aikaansaavia ja hyvinvoivia? Keskellä detaljeja, mikä on päivittäisen oman tekemisesi systeemi ja punainen lanka? Näissä johtajan ydinkysymyksissä valmennustyötapa tuo parhaat olosuhteet pysähtyä ja reflektoida. Se kehittää ajattelua, asenteita, tekemistä ja toimintatapoja. Valmennuksessa saat arvokkaita hetkiä olla onnistumisen taitojen ytimessä. Toivo valmentajaltasi niitä hetkiä. Nyt se on erityisen tärkeää, kun odotukset syksystä ja ensi vuodesta ovat korkealla.

Avainsanat: johtajuuden kehittäminen, johtamistaito, leadership development, executive coaching, johtamisvalmennus, johtajan tehtävä